ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μελέτης από το ερευνητικό Κέντρο του Royal Marsden Hospital Λονδίνου αναφορικά με την χορήγηση ανοσοθεραπείας σε τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου (ΟΕΚ) επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα πιο κάτω:

  • Η ανοσοθεραπεία με χορήγηση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος (Pembrolizumab) είναι ήδη εγκεκριμένη για τον προχωρημένο ή μεταστατικό Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου και χρησιμοποιείται στις σωστές της ενδείξεις.
  • Η συγκεκριμένη μελέτη με τον συνδυασμό δύο σκευασμάτων (nivolumab και ipilimumab), τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται υπό προϋποθέσεις σε άλλα είδη καρκίνου, ανέδειξε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία σε ορισμένα περιστατικά με προχωρημένο ή μεταστατικό Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου αφού συγκρινόμενη με την καθιερωμένη “Extreme” Χημειοθεραπεία, φαίνεται ότι παρατείνει την ζωή με λιγότερες παρενέργειες.
  • Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεν ενθαρρυντικά αντιμετωπίζονται όμως με επιφύλαξη αφού συγκρινόμενα με τα αποτελέσματα της καθιερωμένης θεραπείας δεν παρουσιάζουν σημαντική στατιστική διαφορά.
  • Οι όποιες προτεινόμενες θεραπείες βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες ιατρικές ενδείξεις και δεν εφαρμόζονται σε όλα τα ογκολογικά περιστατικά.
  • Με τον τρόπο που παρουσιάστηκε η επιστημονική αυτή μελέτη από τα ΜΜΕ προκλήθηκε για ακόμα μια φορά αχρείαστη αναστάτωση στους ασθενείς. Τίτλοι εντυπωσιασμού μπορεί να σκορπίσουν ανυπόστατες ελπίδες ειδικότερα σε ευάλωτες ομάδες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς και πρέπει να αποφεύγονται.

Η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου διαβεβαιώνοντας για το ψηλό επίπεδο των παρεχομένων ογκολογικών υπηρεσιών καλεί για ακόμα μια φορά τους ασθενείς να εμπιστεύονται τους θεράποντες Ογκολόγους τους.

Από το ΔΣ της ΟΕΚ                                                                                        13/10/2021

 

pdfΑνακοίνωση ΟΕΚ 13-10-21.pdf452.89 KB